ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
КултураНовини

Съкращават срока за съгласуване на проекти, свързани с културното наследство

Министерството на културата подготвя промени в Закона за културното наследство за съкращаване на сроковете за съгласуване на проектите и облекчаване на административните процедури в системата на културно-историческото наследство, пише Дневник. Това съобщи зам.-министърът на културата арх. Чавдар Георгиев на среща с Камарата на архитектите в България, в която участва и директорът на Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) арх. Петър Петров.

Реформиране на законодателството

Зам.-министър Георгиев обясни, че се разглежда възможността за въвеждане на еднофазно съгласуване на проектите при определени категории паметници на културата. Това означава задължителното парафиране от министъра на културата на всякакво местене или намеса при някои обекти да отпадне и да остане само съгласуването с НИНКН. Така значително ще се съкрати времето за тази процедура, която ненужно бави проекти, свързани с културното наследство.

Списък със забавени преписки бе представен от председателя на КАБ арх. Владимир Милков на зам.-министъра, който от своя страна се ангажира да разпореди проверка.

Проблемът с липсата на изготвени режими за опазване на много недвижими културни ценности в България също бе обсъден на срещата. Често тези обекти са декларирани, но нямат окончателен статут и липсва регламент за допустимите намеси в тях. Това ги поставя в опасност и забавя значително съгласуването им в институциите, посочи арх. Мартин Христов. Той даде пример с Варна, където има 700 декларирани сгради – паметници, за които не са разписани режими за защита. От министерството обещаха да осигурят поетапно финансиране за обследването им и създаване на правила за тяхното опазване.

Постигната бе договорка да се формират работни групи с участието на експерти от КАБ, които да съдействат в процеса по проучване и опазване на културното наследство.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Щом даже и Министърът няма право да му се бърка в дърпането на юзди, на конци и на …чергата – това означава че кариеристът П.П. постигна властта.

    Което никак не вещае ДОБРО ЗА СТАРИНИТЕ КОИТО СЕ НУЖДАЯТ ОТ ДЮЛГЕРИ А НЕ ОТ ЧАНТАДЖИИ С „РЕЖИМИ“, ПРЕДПИСАНИЯ, ГЛОБИ И ТОРМОЗ НАД ОСИРОМАШАЛИ СТАРИ СЕМЕЙСТВА НАСЛЕДНИЦИ

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина